| Bevezetés | Tanulmány (magyar) | Linkgyűjtemény | Fórum |

PARRONDO PARADOXON

 

Bevezetés

 

 

A természettudományos törvények egy része valószínűségi megfogalmazásban jelenik meg és a mindennapok döntéshozatalaiban is fontos szerepet játszanak a valószínűségi megfontolások. Ezeknek a megfontolásoknak az egyik legkézzelfoghatóbb és legtisztább megjelenése a játékelméletben található. A játékelmélet megfogalmazása szerint egy játékos tiszta stratégiát játszik, ha valamilyen egyértelmű szabály alapján dönti el, hogy milyen lépésekre szánja el magát, tehát ebből a szabályból adott helyzetben mindig ugyanaz a lépés következik. Kevert stratégiás játékmód esetében a játékos a játék folytatásának különböző lehetőségei között előre meghatározott valószínűséggel választ, azaz az általa meghatározott valószínűségek szerint véletlenszerűen hozza meg a döntését. A játékelmélet szerint minden játékos számára mindig létezik optimális kevert stratégia, amelyet az ún. Nash-egyensúly határoz meg. A tudomány számtalan konkrét szituációban (a fizikától kezdve a biológiáig, a közgazdaságtól a szociológiáig) megmutatta, hogy adott helyzetben mindig valamilyen véletlenszerű kevert stratégia az optimális.

A kevert stratégiákra vonatkozóan Juan Parrondo a madridi egyetem fizikusa igen különös és döbbenetes felfedezést tett, ami erősen foglalkoztatja a legkülönbözőbb tudományterületek (például fizika, biológia, közgazdaságtan és szociológia) képviselőit. Azt a ma már Parrondo paradoxon néven ismertté vált állítást bizonyította, hogy két, stabilan veszteséges stratégiát keverten játszva (akár véletlenszerű kevert stratégiával, akár megfelelő fix minta szerint keverve) az eredmény folyamatos, nagy nyereség lesz!

 

 

Parrondo felfedezése valóságos lavinát indított el, a legkülönfélébb tudományterületek művelőinek intenzív kutatása számos publikációt eredményezett, ám sajnos magyar nyelven szinte egyáltalán nincs hozzáférhető irodalma. Jelen oldal létrehozásával e hiányt szeretnénk pótolni: felhívni a magyar kutatóközösség figyelmét a témára és egyfajta gyűjtőhelyet, fórumot biztosítani számukra.

 

Parrondo paradoxon tematikus oldal   Vissza az előző lapra